ORDENJE GRČKIM PRIJATELJIMA
Glas Javnosti
5 Maj 2004

Saradnja Niša i Patre

Ordenje grčkim prijateljima

Grad Niš i Eparhija niška SPC bili su proteklih dana domaćini prijateljima iz grada Patre u Grčkoj i njihovom crkvenom horu koji se Nišlijama predstavio predivnim koncertom vizantijske muzike, zajedno sa niškim crkvenim horom "Branko".

Ovom prilikom vladika niški Irinej uručio je najviše priznanje SPC, orden Svetog Romana prvog reda grčkom konzulu u Nišu gospodinu Dimitriosu Ksenitelisu i protojereju stavroforu iz Patre ocu Ermolaju Masarasu, koji je proteklih godina bio posebno angažovan u prikupljanju humanitarne pomoći ugroženom srpskom stanovništu, a preko Društva srpsko-grčkog prijateljstva i na organizovanju letovanja za decu izbeglice i ratnu siročad u crkvenom kampu u Patri.

Vladika Irinej posebno je naglasio da ova priznanja uručuje velikim dobročiniteljima i prijateljima srpskog naroda. Grčki konzul u Nišu gospodin Ksenitelis rekao je da ovo priznanje ne pripada samo njemu već da su za to zaslužni i politika i crkva i država iz koje dolazi. Niški domaćini izrekli su i mnogo reči zahvalnosti odlikovanom ocu Ermolaju Masarasu koji je u Patri 1994.godine osnovao Društvo grčko-srpskog prijateljstva "Sveta Sofija i Sveti Sava", koje je tokom svih ratnih godina hranom i lekovima pomagalo, a i dalje pomaže, srpski narod.

Pored prijatelja iz Patre, gost grada Niša i Eparhije niške bio je i ambasador Grčke u SCG Majkl Spinelis.

Back to Articles